Založ si blog

(Ne)spravodlivé reštitúcie

Riešenie reštitučných nárokov občanov slovenskej republiky neberie konca. Tri vládne garnitúry sa nedokázali vysporiadať s otvorenou pandorinou skrinkou. Najproblematickejšie sú reštitučné nároky, kde reštituentovi nie je možné vrátiť pôvodný pozemok a je mu potrebné dať primeranú náhradu buď v pozemkoch, alebo v peniazoch. Oceňovanie pozemkov pre účely reštitúcií sa riadi podľa vyhl. č. 205/1988 Z.z., čo v praxi znamená, že pozemok môže byť ocenený na max. 40 centov za m2. Takéto oceňovanie má význam, len na určenie bonity pôdy a pomáha stanoviť približnú hodnotu náhradného pozemku k pôvodnému pozemku. Neviem si predstaviť, že by reštituent namiesto náhradného pozemku, zobral ako náhradu finačnú hotovosť podľa tejto vyhlášky. Pre predstavu – namiesto cca 5000 m2 pozemku, cca 600 Eur. Je logické, že ak chceme hovoriť o spravodlivom vysporiadaní reštituenta, kde dôjde k naplneniu „nápravy krívd“ musí dostať náhradný pozemok a nie finančnú náhradu.
Pán Zsolt Simon chce reštitúcie radikálne a „spravodlivo“ riešiť len vyplácaním finančných náhrad. Takúto novelu zákona predkladal do parlamentu zhruba pred pol rokom, našťastie väčšina poslancov si zachovala zdravý rozum a tento návrh neschválili. Teraz bude p. Zsolt Simon ministrom pôdohospodárstva a SPF s riešením reštitúcií bude v jeho rukách. V programových tézach novej vlády sa uvádza, že systémové riešenie vybavovania reštitúcií nás neminie. P. Simon však mierne ustúpil od svojho návrhu v parlamente a navrhuje vydávať náhradné pozemky len v katastrálnom území, kde vznikol pôvodný nárok reštituenta, ak to nie je možné,  potom príde k finačnému vysporiadaniu.  Len veľmi málo prípadov z reštitučných nárokov bude vyriešená náhradným pozemkom, lebo väčšina náhradných pozemkov je mimo katastrálnych území, kde mali reštituenti pôvodné pozemky.
Predpokladám, že ide zo strany p. Simona o zámer ako rýchlo a jednoducho vysporiadať reštituentov. Ostáva však otázne, či reštituenti budú spokojní, keď po niekolľkých rokoch čakania na vhodný pozemok dostanú pár eur.
Zaujímavé, že za predchádzajúceho ministrovania p. Simona mu vydávanie náhradných pozemkov v plnej miere vyhovovalo, vtedy pravdepodobne uspokojoval svojich blízkych. Teraz, keď prišli na rad obyčajní ľudia, chce meniť pravidlá a to v ich neprospech. Svojim dal pozemky, Slovákov bude vyplácať v smiešnych hodnotách a peniaze na vyplácanie bude získavať z predaja pozemkov vo vlastníctve SPF. Komu a za aké ceny bude tieto pozemky predávať?  Nechcem ho súdiť, som zvedavý či sa slová, ktoré sme počúvali z úst lídrov súčasných politických špičiek o spravodlivosti a čestnosti naplnia. Podľa skutkov ich spoznáme.

Psíček a mačička.

18.06.2010

Noví koaliční partneri si vymieňajú zamilované pohľady a tešia sa z víťazstva. Psíček s mačičkou sa olizujú, hrajú s balónikom a presviedčajú ostatných o vzájomnom porozumení a priateľstve. Kohút so vztýčenou hlavou dôležito kráča a myslí na svoje sliepky. V rohu ticho stojí baran a mäkko sa usmieva. Mačička sľúbila mačiatkám mliečko, psíček šteniatkam [...]

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 6027x
Priemerná čítanosť článkov: 3014x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy